10 Adımda İngilizce Kendini Tanıtma ve Tanışma
Türkiye’de yaşayıp da İngilizce konuşmaya başlanıldığı anda bilinen tüm kelimelerin beynin içinde tam tur atışına şahit olmayan yoktur herhalde. Çünkü İngilizce anadilimiz değildir ve anadili olan kişiler konuşmaya başladıklarında zamanlar ve mekânlar bizim tarafta birbirine karışır. Bu durum nesilden nesile aktarılan kutsal bir emanet gibidir maalesef. Peki, ne yapmalıyız? İngilizce konuşurken dikkat etmemiz gereken en temel kural “Simple is the best” ilkesidir. Yani sadelik gerçekten en iyisidir.
Birisi ile tanışacaksınız ve onda güzel bir etki bırakmak istiyorsunuz. Giyindiniz, saçınıza şekil verdiniz, aynada son kez kendinize baktınız ve hazırsınız. O zaman buyurun sizi buraya alalım. Kendinizi tanıtırken o basit ama anahtar kelimeleri birlikte tekrar gözden geçirelim ve şov başlasın.
Adım 1: Selamlaşma
Tanışacağınız kişi ile karşı karşıya geldiniz ve bir hamle yapmanız bekleniyor. Tüm bildiklerinizi bir kenara bırakın ve öncelikle sıcak bir karşılama cümlesi kurun. “Hey”, “Hi” ya da “Hello”… Bunların hepsi yapısı itibariyle selam demektir ama “Hey” çok samimi bir selamlama iken “Hello” biraz daha ciddiyet sahibi bir kelimedir. “Hi” ise ikisinin ortasında kalmış kararsız bir selamlama şekli olarak yer bulur. Siz yer ve zamana göre bunlardan birini seçip sohbetinize başlayabilirsiniz.
Adım 2: Hava durumu hakkında yorumda bulunun
Yabancı kültürlerde sohbete başlamanın altın kuralı hava durumundan bahsetmektir. Atmosferdeki hareketlilik sohbetin de canlılığını büyük ölçüde etkiler. Sıcak ve samimi bir sohbet başlangıcı için “What a lovely day” kalıbını seçebilirsiniz. Yani “Ne kadar da harika bir gün” diyerek, karşınızdaki ile sohbete ne kadar hazır olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.
Adım 3: İsminizi söyleyin
Güzel bir girişten hemen sonra adınızı söylemelisiniz ki sohbet ikili diyaloglarla devam edebilsin. “My name is Demet” en temel bilinen resmi kalıplardan biridir. İstisnasız tüm ortamların favori tanışma kalıbıdır. Fakat kalıpların biraz dışına çıkmak isterseniz “This is Demet” ya da “I am Demet” kalıplarını da kullanabilirsiniz.
Adım 4: Karşı tarafa ismini sorun
İsminizi de söyledikten hemen sonra sırada onun ismini sorup, topu karşı tarafa atıp pası beklemek olacaktır. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu adım için size sunulabilecek tek bir cümle vardır. “What is your name?” En temel, anlaşılır ve geçerli olan isim sorma kalıbı budur ve Türkçe meali olarak net bir şekilde karşı tarafa “Sizin adınız nedir?” sorusunu yöneltmiş olursunuz.
Adım: 5 Hoşnutluk ifadesi kulanın
İsmini sordunuz ve cevabınızı aldıysanız bu adımda artık tanıştığınıza memnun olmanız gerekiyor ki sohbetiniz aynı akıcılıkta devam edebilsin. Yine çok temel bir cümleyi sizler için öneriyoruz ve bu adım için başka cümleleri tartışmaya kapatıyoruz. “Nice to meet you” yani “Tanıştığımıza memnum oldum.” cümlesi ve yanında tebessüm eden yüzünüzle bu adımı üç evetle uğurluyoruz.
Adım 6: Doğduğu yeri sorun
Yavaş yavaş sohbetin içine girmek üzeresiniz Artık daha detay sorularla sohbeti canlandırma vakti geldi. Ülkemizin belli başlı sohbet cümlelerinden “Hemşerim memleket nere?” temalı soru cümlemizle nereden geldiğini öğrenip sonrasında güzel tepkiler vererek sohbetin gidişatından memnun olduğunuzu gösterin. Bu adım için en temel ve geçerli soru cümlesi “Where are you from?” olacaktır. Akabinde gelen cevap ile verilen “Nice” ifadesi ile hemen ardından “I am from İzmir” cevabını verebilirsiniz. Tabii ki İzmirli değilseniz boşlukları uygun şekilde doldurmanız gerekir.
Adım 7: Ne iş yaptığını öğrenin
Sohbeti devam ettirmek için karşınızdaki kişinin uğraşları önemlidir. Örneğin öğrenci ise yakın zamanda düzenlenecek festivallerden bahsedebilir, çalışıyorsa onu tiyatro ya da sinemaya davet edebilirsiniz. Her şeyden önemlisi tanışmanın altın diyaloglarındandır “What is your business?” ya da “Do you study or work?” cümleleri. Her iki soru cümlesi ile de sormak istediğiniz ne iş yaptığı ile ilgilidir. Ve gelen cevap karşısında yine “Nice” kelimesini mümkünse biraz uzatarak ve yüzünüzde etkilendim ifadesi ile kullanıyoruz ki aynı etkileşim diğer sorularda da devam edebilsin.
Adım 8: Nerede yaşadığını sorun
İşini öğrendiniz. Sıra nerede yaşadığını sormakta ki semtler, sevdiğiniz restoranlar ya da tavsiye edebilecek farklı mağazalar olabilsin. “Where are you living?” bu adım için en uygun soru cümlesidir. Karşılığında alacağınız cevap karşısında yine kısa bir ünlem cümlesi ile yanıt veriyoruz. Örneğin, “Wonderful place” gibi yani “Harika bir yer” diyerek sohbetimize pozitif içerikler ekliyoruz.
Adım 9: Ayrılmak için izin isteyin
Tebrikler. Şu ana kadar muhteşem bir şekilde ilerlediniz ve karşınızdaki kişiyi etkilemeyi başardınız. Ama ilk görüşmelerin her zaman kısası makbuldür ve yerinde bırakmak gerekir. Mümkün olan en kibar formatı ile karşınızdaki kişiye gitmeniz gerektiğini söylemelisiniz. “I have to go” ya da biraz da günlük dile adapte edecek olursak “It’s time to go” cümlelerinden biri ile gitmek zorunda olduğunuzu ifade ediyoruz. Ve unutmadan en başta söylediğimiz gibi onunla tanıştığınızda memnun olduğunuzu tekrar ve üzerine basarak “Nice to meet you” cümlesi ile vurguluyoruz.
Adım 10: Kısa bir veda cümlesi ile ayrılın
İlk tanışma tabi ki 10 adımda kalmayacak. Yeni randevular ve yeni adımlarımız için güzel veda cümleleri bırakmalıyız ki tebessümle ayrılalım ve yeni serüvenlere yelken açalım. “See you soon.” yani yakında görüşürüz çok klasik bir kalıp olmakla birlikte sıklıkla kullanılır. “I am looking forward next date.” diyerek de bir sonraki buluşmayı dört gözle beklediğinizi ifade eder ve ne kadar sabırsız olduğunuzu gösterebilirsiniz. Seçimi siz yapın ama sonuna sıcacık bir “bye” kelimesini de eklemeyi unutmayın.