Hafıza

İngilizce Kelime Ezberleme Yöntemleri

by admin

Yabancı bir dil öğrenirken çoğu kişinin önceliği, dil bilgisini kusursuz bir şekilde bilmek ve bundan sonra yeterli düzeyde kelime bilgisi ile bunu taçlandırmaktır. Dil bilgisi, bu süreçte yapı taşını oluştursa dahi aynı sürecin başlangıcından itibaren o dile ait kelimelerin öğrenilmesi de gerekir. Hedef dilimizin İngilizce olduğunu kabul edersek bu aşamada ekstra efor sarf etmek gerekiyor. Çünkü İngilizcede, Türkçeden ve birçok diğer dilden daha fazla kelime vardır ve Birleşik Krallık’ta bile ana dili konuşan kişilerin kelime haznesi kısıtlıdır. Ancak kimse sizden “native” konuşmanızı beklemediği için kendinizi ifade edebilecek kelime haznesine sahip olmanız, bir dili akıcı olarak konuşmanın ve iyi düzeyde okuyarak yazmanın anahtarıdır. Bu aşamada İngilizce baz alınarak hazırladığımız kelime ezberleme yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Post-it Kullanmak

Hepimiz günlük hayatta bazı eşyalarımızı sık sık kullanıyoruz; hatta bazılarını kullanmak zorundayız. Peki bunu dil öğrenirken nasıl fırsata çevirebiliriz? Defter ya da kitap aralarında notlarımızı iliştirdiğimiz post it’ler bu konuda bizim yardımcımız oluyor. Aklınıza en çok takılan, defalarca anlamına baksanız bile unuttuğunuz kelimeleri renkli post it’lerinizin üzerine yazın. Bu post it’leri, her gün açmak zorunda olduğunuz ampul anahtarlarının üzerine, karnınız acıktıkça bir şeyler atıştırdığınız buzdolabı kapağına ya da doyasıya dizi izlediğiniz dizüstü bilgisayarınızın kenarına yapıştırabilirsiniz. Kelimeleri yazın, gün içinde neleri çok fazla kullandığınızı düşünün ve günde en az beş kere o kelimeleri gördüğünüzden emin olun. Görsel hafızanın dil öğreniminde ezberin önüne geçeceğini unutmayın.

Mobil Uygulamalar

Dil, uygulama aşamasında başarılı olunması için interaktif olarak öğrenilmesi gereken bir alandır. Yazı üzerinde kendinizi çok iyi ifade ediyor; ancak konuşurken kelimeleri bir türlü hatırlayamıyor olabilirsiniz. Özellikle Memrise ve Duolingo gibi uygulamalar, seviyenize göre size kelimeler veriyor ve başa döndükçe bunlarla ilgili sınavlar yapıyor. Bir süre sonra istem dışı olarak kelimeler aklınızda kalıyor ve günlük konuşmalarınızda da kullanabileceğiniz kelime dağarcığınızda var oluyor. Bu uygulamaların yerel kişilerle konuşma bölümü olması, çeviri yapmanızın istenmesi ve seviye arttıkça kelimelerin de zorlaşması sizi gerçek bir konuşma anında “bu ne demekti?” sorusundan kurtarabilir. Ayrıca bu uygulamalar; kendini tanıtmadan sebze meyvelere, evdeki eşyalardan iş terimlerine kadar günlük hayatta karşınıza çıkabilecek birçok kelime için sizi hazırlıyor.

İngilizce Kitap Okumak

İngilizce ya da diğer dillerdeki kitaplara erişim kısıtlı olduğu için kütüphaneye ya da kitapçılara gittiğinizde kaynak bulmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Ancak teknoloji çağında yaşamamızın en güzel nimetlerinden biri de online kitaplara ve PDF’lere sahip olmamız. Kendi zevkinize uyan türlerde seçtiğiniz kitapları, ana dilinde okuyabilmekten daha güzel bir şey yoktur. Kitaba başlayıp ilerledikçe konunun gidişatını merak etmeye başlayacaksınız; ancak bazı kelimelerin anlamlarını bilmiyorsunuz. Belki bir kelime en az on defa kitap içinde geçti ve gidişatı anlamanız için o kelimenin ne demek olduğunu bilmeniz gerekiyor. Emin olun bu şekilde 50 sayfalık kısa bir kitaptan bile, en az 30 kelimeyi iyi bir şekilde aklınıza kazımış olursunuz.

Şarkı Söylemek / Müzik Dinlemek

Hepimizin Spotify listesinde birkaç İngilizce şarkı vardır ve bazen ayna karşısında bunları bağıra çağıra söylemek isteriz. Ancak söylememiz için önce ne dediğini anlamamız; anladıktan sonra da Türkçe anlamını bilmemiz gerekiyor. Bu yüzden çoğumuzun Google’a “lyrics” yazdığı bir gerçek. Yeri geliyor şarkı sözleri içinde birçok bilmediğimiz kelime oluyor ve çevirisini de okumak zorunda kalıyoruz. Çünkü bir müziği hissetmek için az çok anlamak gerekir, değil mi? Ayrıca müzik dinlemek, zamanla duyma algınızın kelimelerin telaffuzunu idrak etmesini ve tekrar karşılaştığında aklınızda canlanmasını sağlıyor. Bir şarkıyı sevdiğinizde en az on kez dinler ya da söylersiniz; bu da aynı kelimeleri defalarca tekrar etmenizi ve sizin için bir anlam da ifade ettiği için aklınızda tutmanızı sağlar.

Sözlük Karıştırmak

Post it’lerin yanı sıra görsel hafızanızı güçlendirirken kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise sözlük karıştırmaktır. Bazılarınızın “online sözlük varken ne gerek var?” dediğini duyar gibiyiz; ancak geleneksel bir yöntem olsa da kelime öğreniminde sözlük kullanımı, yaygın olarak kullanılır. Kaç kez görürseniz görün, aklınıza gelmeyen bir sözcük var ve sürekli sözlükten arayarak anlamına bakıyorsunuz. Artık siz de yoruldunuz, sözlüğün yaprakları da aşındı. Ancak pes etmeye niyetiniz yoksa önerimiz baktığınız sözcüğün yanına bir nokta koymanız. Sözlükten bir sözcüğü kontrol etmek anı kurtarmaktır; fakat her seferinde yanına bir nokta eklemek o sözcüğün üzerinde durmaktır. Hatta o kelimenin yanına üçüncü noktayı koyduğunuzda artık kelimeye nefret duymaya başlayacağınız için aklınızdan çıkması çok zordur.

Dizi / Film İzlemek

Eski zamanlara oranla artık günlük hayatımızda dizi ve filmler, bazı platformlar sayesinde yaygınlaştı. Aksiyon, komedi, drama… Tek yapmanız gereken istediğiniz türde bir film seçmek ve ilk aşamada bunu alt yazılı olarak izlemektir. Ancak konuşmalar size çok hızlı geliyor, bir cümlede iki kelimeyi bilmiyor ve alt yazıda anlamlarını karıştırıyor olabilirsiniz. Bu aşamada hem dil öğrenimi hem de film izlemek için seçebileceğiniz “Ororo” gibi platformlar size eğlenceden daha fazlasını sunuyor. Ororo’da, İngilizce bir filmi, aynı dilde alt yazılı izlerken anlamını bilmediğiniz kelimelere fare imleci ile tıkladığınızda üstte sözcüğün anlamını gösteriyor. İsterseniz bu kelimeyi “kelime hafızası”na kaydedebiliyor ve daha sonra tekrar bakabiliyorsunuz.